Binnensporters met beperking teleurgesteld over uitblijven versoepelingen

Foto door Kampus Production via Pexels

De besmettingscijfers van het coronavirus zijn nog zo slecht dat het demissionaire kabinet dinsdag geen handreiking heeft kunnen doen aan de binnensporten. Ook de komende drie weken blijven de sporthallen, de zwembaden en de fitnesscentra dicht voor alles wat niet met topsport te maken heeft. De roep om versoepelingen voor binnensporters werd vorige week ook ondertekend door Gehandicaptensport Nederland.

Dos Engelaar, directeur van Gehandicaptensport Nederland, constateert dat de aandacht voor sporters met een handicap in de coronacrisis nog weleens tekortschiet. “Je zou willen dat er wat meer aan maatwerk wordt gedaan.”

Belangrijke rol
“Voor mensen die door een handicap al minder kunnen bewegen is sporten vaak de enige manier om hun spieren en conditie op peil te houden. En als dat niet kan, is het verlies daarvan groter dan bij valide sporters. Bewegen speelt daarnaast een belangrijke rol in de revalidatie voor veel mensen”, zegt Engelaar. “Gehandicapte sporters hebben vaak ook minder alternatieven om een andere sport te beoefenen.”

Een rondje fietsen of hardlopen in plaats van de gebruikelijke voetbaltraining zit er voor veel sporters met een handicap niet in. “Gehandicapte sporters zijn veel vaker afhankelijk van hulp, er moet meer georganiseerd worden. Die sociale contacten vallen nu ook weg.”

Paralympisch
Sporters die in aanmerking komen voor de Paralympische Spelen mogen, net als de sporters zonder beperking met een A-status, wel gebruik maken van trainingsfaciliteiten. Voor breedtesporters met een handicap gelden dezelfde maatregelen als voor alle andere sporters.

Gehandicaptensport Nederland adviseert NOC*NSF en de bonden bij het opstellen van protocollen om sporten voor mensen met een handicap weer mogelijk te maken.

(Bron: NOS)

Geef een reactie