Bijzonder project in Oostenrijk: een bergrolstoelpad!

Wie een rolstoel gebruikt, kan vrijwel nergens op toegankelijke wijze hoog in de bergen komen. Hooguit direct rondom de bergstations van kabelbanen liggen paden die met een rolstoel enigszins bereikbaar zijn. Bij het Oostenrijkse Reutte is daar verandering in gebracht. Daar wordt gewerkt aan een toegankelijke wandelroute, in een alpine omgeving! Het eerste deel van het traject is geopend.

Foto: Naturparkregion Reutte.

1700 meter boven zeeniveau
Het pad volgt een deel van de Alpenrosenweg. Het toegankelijke deel van de route begint bij het bergstation van de Hahenkammbahn. Vanaf daar voert het pad over de almen op een hoogte van 1700 meter boven zeeniveau naar de Lechaschauer Alm. Een stuk van net geen twee kilometer. Maar dat zijn serieuze kilometers. Het pad mag dan wel ‘barrièrevrij’ zijn, het is wel een bergpad. Er moet dus geklommen en gedaald worden. Voor wie met een rolstoel gaat, is het daarom noodzakelijk om een Swiss-Trac te gebruiken. Zo’n apparaat kan aan de rolstoel gekoppeld worden en – zoals de naam zegt – de rolstoeler van wat extra tractie voorzien. En dat is met de negentig hoogtemeters die overwonnen moeten worden, geen overbodige luxe.

Toegankelijke bergbaan
Ook andere voorzieningen aan de route worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. De stations en gondels van de Hahnenkammbahn zijn dat al. Daar zijn ook toegankelijke toiletten. Bij de Lechaschauer Alm wordt nog gewerkt aan verbeteringen om alles helemaal toegankelijk te maken.

Dit deel van de Alpenrosenweg is niet het enige bergwandelpad dat rolstoeltoegankelijk wordt gemaakt. Er wordt ook nog gewerkt aan een route op de Dammkrone die toegankelijk is voor mensen met een rolstoel en kinderwagens.

Bergwijzer
Benieuwd naar meer nieuws en reportages voor bergliefhebbers? Neem eens een kijkje op Bergwijzer van Bergen Magazine, dat net als Support Magazine een uitgave van Virtùmedia is. Daar is dit nieuwsbericht eerder verschenen.

(Bron: Bergwijzer)

Geef een reactie