BIJ1 en #GeenDorHout pleiten voor stemmen per post

13 januari 2021 - Redactie Support Magazine

Politieke partij BIJ1 en actiegroep #GeenDorHout lanceren de hashtag #IkTelOokMee om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen in maart. De plannen van het kabinet om de verkiezingen aan te passen tijdens de COVID-19 pandemie zijn namelijk niet genoeg. Hoewel 70-plussers de mogelijkheid krijgen om per post te stemmen, hebben mensen jonger dan 70 jaar die ook in de risicogroep vallen geen manier om veilig en zelfstandig te kunnen stemmen.

Met behulp van een petitie en de campagne #IkTelOokMee willen BIJ1 en #GeenDorHout hier verandering in brengen.

Betrouwbaarheid is geen excuus

Kajsa Ollongren (D66), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is niet bereid om meer mensen per post te laten stemmen, omdat er teveel twijfels zijn over de betrouwbaarheid van dit proces. Maar als stemmen via de post voor 70-plussers en voor Nederlanders in het buitenland kan, moet het ook voor anderen kunnen. De Kiesraad heeft inmiddels ook geadviseerd om het post stemmen uit te breiden voor iedereen die dat wilt ongeacht leeftijd. Bovendien kunnen mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid in landen als Australië, Spanje en de Verenigde Staten al jaren per post stemmen. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië is dat zelfs voor iedereen mogelijk.

Iedereen moet de optie krijgen om per post te stemmen

Mensen uit risicogroepen onder de 70 jaar, die bijvoorbeeld een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid hebben, moeten ook op een veilige manier kunnen stemmen. Om te voorkomen dat de verkiezingen een piek aan corona-besmettingen opleveren is poststemmen de meest voor de hand liggende en veilige maatregel, als je de verkiezingen niet uit wilt stellen.

De eis: wij willen dat iedereen bij deze verkiezingen de optie krijgt om per post te stemmen.

Kunnen machtigen is niet voldoende

Het alternatief dat altijd al bestond, namelijk iemand machtigen om voor je te stemmen, is niet genoeg. Niet iedereen heeft een veilig en betrouwbaar sociaal netwerk, laat staan iemand om hun stem aan toe te vertrouwen. BIJ1 en #GeenDorHout zien het als de plicht van de overheid om iedere burger de kans te geven om veilig en zelfstandig gebruik te maken van hun stemrecht. Minder dan dat is onacceptabel.

Actiegroep GeenDorHout

De actiegroep van #GeenDorHout (GDH) is ontstaan uit de gelijknamige hashtag. Jacqueline Davis bedacht deze hashtag uit frustratie over de huidige situatie waarin mensen uit hoog-risicogroepen tijdens de COVID-19 pandemie aan hun eenzame lot zijn overgelaten. Door sommigen werd zelfs publiekelijk getwijfeld aan de waarde van leven van mensen in de risicogroepen. De hashtag ging viral toen duizenden mensen vertelden wie zij waren met gebruik van de hashtag. #GeenDorHout is na het succes van de hashtag actief als actiegroep.

Zorg er dus voor dat iedereen veilig kan stemmen, want iedere stem telt! Teken de petitie hier en deel deze actie op social media met #IkTelOokMee.

(Bron: BIJ1)

Altijd op de hoogte blijven?