Bibian Mentel beëindigt haar topsportcarrière

Bibian Mentel. Foto via Flickr/Republic of Korea/Kim Sunjoo

Bibian Mentel beëindigt haar topsportcarrière. De drievoudig Paralympisch kampioene snowboarden bevestigde in de talkshow De Wereld Draait Door dat ze niet meer op de Paralympische Spelen actief zal zijn.

De 46-jarige Mentel veroverde tijdens de Paralympische Spelen van Sochi 2014 goud op de snowboardcross, een titel die ze vier jaar later in Pyeongchang wist te prolongeren. In Zuid-Korea won ze bovendien goud op het onderdeel banked slalom.

“Ik zal altijd blijven snowboarden, maar Beijing zit er niet in. Wellicht dat ik nog wat invitational wedstrijden zal doen, maar in het wereldbekercircuit zal ik waarschijnlijk niet meer actief zijn”, zei Mentel bij DWDD. Op de vraag van presentator Matthijs van Nieuwkerk of hiermee haar topsportloopbaan ten einde was, antwoordde Mentel na een korte pauze bevestigend.

Amputatie
Op 27-jarige leeftijd blijkt Mentel, die dan meedraait in het wereldbekercircuit en hoopt op deelname aan de Olympische Spelen van Salt Lake City, botkanker te hebben. Om uitzaaiingen te voorkomen wordt een onderbeen geamputeerd, maar vlot na die onvermijdelijke ingreep pakt ze het snowboarden weer op en enkele maanden later is ze opnieuw Nederlands kampioen bij de valide sporters.

De kanker komt echter terug, tot acht keer toe. Mentel knokt zich telkens terug, wordt in 2012 wereldkampioen parasnowboarden en weet via een lobby haar sport op het programma van de Paralympische Spelen van Sochi te krijgen. Ze verovert goud en wordt in zowel 2015 en 2017 wereldkampioen op de cross en de banked slalom, waarna ze ook in Pyeongchang een dubbelslag slaat.

Geen afscheid
Mentel vertelde bij DWDD dat er opnieuw kanker bij haar is geconstateerd. “Op dit moment is dat onder controle en ik hoop dat dat goed gaat.” Afscheid van de sport neemt ze niet. “Het International Paralympic Committee heeft me gevraagd een ambassadeursrol te vervullen en de sport verder te trekken door kinderen met een beperking te enthousiasmeren. Daar voel ik veel voor, dat is een schone taak.”

(Bron: TeamNL)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *