Bezoekers met beperking kunnen niet meer met lift dak van Goudse kerk op

Na een succesvolle proef mocht de bouwlift gebruikt worden om bezoekers met een beperking op het dak van de Sint-Janskerk te ontvangen bij ‘Beleef Gouda op grote hoogte’, net als dat dat bij de Utrechtse Domtoren nog steeds mogelijk is. Maar daarmee moet de organisatie op last van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) nu stoppen. Dat meldt ZoGouds.nl.

“We hebben aanvullende veiligheidseisen gekregen van de ODMH voor het gebruik van de lift, waar we helaas niet aan kunnen voldoen”, zo verklaart Xander de Rooij van de Stichting Goudse Sint-Jan.

Foto via Flickr/Frans Berkelaar.

Het gaat daarbij volgens De Rooij om technische aspecten. “Bijvoorbeeld of een bouwlift bij stroomuitval naar beneden kan en of we sowieso de bouwlift als personenvervoer mogen gebruiken. In eerste instantie ging de ODMH met het gebruik van de bouwlift akkoord. Na overleg met de brandweer komen ze daarop nu terug en komt de instantie met aanvullende eisen. Eisen waar wij niet aan kunnen voldoen.”

Afgebeld
Inmiddels zijn er volgens De Rooij zo’n twintig mensen met een fysieke beperking met de bouwlift naar het dak van de Sint-Jan gegaan. “Er stonden sowieso nog drie dagen gepland. Die mogelijkheden hebben we geannuleerd. De vijftien mensen die zich daarvoor hebben opgegeven, hebben we afgebeld. Heel jammer, maar het is niet anders…”

Vrijdag 22 juli was de eerste dag dat de bouwlift gebruikt werd om mensen met een beperking ook van Gouda op Grote Hoogte op het dak van de Sint-Janskerk te kunnen laten genieten. Maar dat mag en kan dus niet meer.

Alles lezen over toegankelijke dagjes uit en activiteiten? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

Via onderstaande video en Facebookbericht is te zien hoe voorgaande bezoekers met de lift naar de top konden.

(Bron: ZoGouds.nl)

Geef een reactie