Betalen in openbaar vervoer verandert, moet inclusief blijven

De manier van betalen in het openbaar vervoer verandert en gaat OVpay heten. De OV-chipkaart blijft, en daarnaast kun je straks ook op andere manieren betalen zoals met je bankpas of smartphone. Het is van groot belang dat de nieuwe betaalmanieren direct inclusief en dus bruikbaar zijn voor iedereen. De staatssecretaris heeft toegezegd het oude systeem pas uit te schakelen als het nieuwe systeem volledig toegankelijk is. Dat meldt Ieder(in).

De bedoeling is dat iedereen in 2023 overal in Nederland kan in- en uitchecken met OVpay.

Foto: NS / Arno Leblanc.

Manieren om te betalen in het OV
De paaltjes en poortjes blijven gelijk in het OV. Er komen straks vier manieren om te betalen (in/uitchecken) in het openbaar vervoer.

 • Betalen met een OV-chipkaart:
  Dit blijft een fysieke kaart.
 • Betalen met een bankpas, creditcard, Apple Pay of Google Pay:
  Je kunt straks inchecken met een gewone of digitale bankpas.
 • Betalen met eenmalige OV-chipkaart:
  De eenmalige OV-chipkaart kan op papier zijn, zoals nu het geval is, of digitaal.
 • Reizen via GPS:
  Dit zal alleen geschikt zijn voor de trein. Hierbij volgt je smartphone welk traject je hebt afgelegd. De prijs wordt automatisch berekend en van je rekening afgeschreven. Je hoeft hierbij dus niet tussentijds in- of uit te checken. Om het poortje door te komen moet je een QR-code voor het scherm houden.

Goede toegankelijkheid een voorwaarde
Het is van groot belang dat nieuwe betaalmanieren direct inclusief en dus bruikbaar zijn voor iedereen. Reizigers met een beperking moeten van alle OV-diensten en producten op gelijkwaardige wijze gebruik kunnen maken, zonder extra financieel risico. Het systeem wat nu geldt, mag pas worden ‘uitgezet’ wanneer het nieuwe systeem bruikbaar is voor iedereen. In het reizigersmanifest ‘Reiziger Centraal’ hebben de consumentenorganisaties hiervoor gepleit.

Uitschakeling
In een algemeen debat eind december 2022 heeft de Staatssecretaris als opdrachtgever voor het nieuwe OV-betalen toegezegd toe te zien op de toegankelijkheid in het nieuwe systeem. Ze zei ook toe het oude systeem pas uit te schakelen als het nieuwe systeem volledig toegankelijk is.

Ieder(in) blijft samen met partners hameren op het betrekken van ervaringsdeskundigen bij het meedenken, testen en evalueren van het nieuwe systeem.

Meer lezen over toegankelijk vervoer, van auto tot trein? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: Iederin)

Geef een reactie