Bekijk de hoogtepunten van sluitingsceremonie Paralympische Winterspelen

Uitzicht op stadion Vogelnest met vuurwerk. Foto: OIS/Simon Bruty.

De Paralympische Winterspelen van Peking 2022 zijn officieel gesloten. Kijk hieronder de hoogtepunten van de show terug.

Andrew Parsons, voorzitter van het internationaal paralympisch comité (IPC), was lovend over de Chinese organisatie. “Schitterend, veilig en spectaculair”, zei Parsons. Aan het einde van zijn toespraak zei hij ook dat er hoop op vrede is. “De mensheid hoopt te leven in een wereld van dialoog. Onze beweging hoopt wereldleiders te inspireren.”

Vlaggendrager
Zitskiër Niels de Langen mocht voor Nederland de vlag het stadion Vogelnest in dragen. Chef de mission Esther Vergeer vertelt waarom ze De Langen als vlaggendrager aanwees: “Niels heeft hier in Peking onder lastige omstandigheden laten zien dat hij de aansluiting met de wereldtop echt gemaakt heeft.”

Medailles
Nederland is op de Paralympische Spelen als zestiende geëindigd in het medailleklassement. TeamNL pakte drie zilveren medailles en één bronzen. Er werd geen gouden medaille gewonnen. Gastland China pakte de meeste medailles: 18 gouden, 20 zilveren en 23 bronzen medailles. Oekraïne werd tweede in het medailleklassement met 29 plakken, waarvan 11 gouden.

De volgende Olympische en Paralympische Winterspelen zijn in 2026 in Milaan en Cortina d’Ampezzo (Italië).

Meer lezen over paralympische en recreatieve sport? Neem een abonnement op Support Magazine!

(Bron: NU.nl/Telegraaf)

Geef een reactie