Batavia Stad ontvangt het Gouden Keurmerk voor Toegankelijkheid

Bert van Noort (rechts), verantwoordelijk voor onder andere beheer en onderhoud en duurzaamheid bij Batavia Stad, ontvangt van Ongehinderd-keurmeester Harold Adriaansen het Gouden certificaat. Foto via Batavia Stad.

Batavia Stad Fashion Outlet heeft als eerste winkelgebied van Nederland het Gouden Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangen. Op 5 oktober werd het certificaat in Batavia Stad officieel overhandigd door Ongehinderd, de uitvoerende partij van het keurmerk. Deze maatschappelijk gedreven onderneming zet zich in voor een toegankelijker Nederland. Batavia Stad ontving het keurmerk in de Week van de Toegankelijkheid 2021.

In deze week wordt aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van openbare locaties.

Goud
Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid kent een gelaagdheid van vier niveaus: Brons, Zilver, Goud en Platina. Zowel het winkelcentrum als het informatiepunt van Batavia Stad ontvangen van Ongehinderd de stempel Goud, voor de shopstad de hoogst haalbare score. Een Platina-niveau kan alleen worden behaald door partijen waar bij de bouw van het gebouw al rekening is gehouden met de richtlijnen.

‘Aantrekkelijke winkellocatie’
Een fantastische prestatie, zo vindt Scott Otte, marketing director van Batavia Stad: “Wij willen de toegankelijkste shopstad van Nederland zijn. Dit kunnen we zijn door onze bereikbaarheid met het openbaar vervoer en dankzij onze laadpunten voor elektrische auto’s. Maar bijvoorbeeld ook door een ruime keuze aan stijlvolle collecties aan te bieden met korting. Nu kunnen we hieraan toevoegen dat we ook kunnen laten zien dat we een aantrekkelijke winkellocatie zijn voor mensen met een beperking. Met onze ruime straten en goede voorzieningen kan heel Nederland bij ons een dagje lekker onbezorgd de stad in.”

Aanpassingen
In maart 2021 reisde Ongehinderd af naar Lelystad voor een bezoek aan Batavia Stad en stelde een rapport op met een advies. Al scoorde Batavia Stad goed, voor het label Goud moesten er nog een aantal punten worden aangepast. De oprit van de stoep op de parkeerplaats mocht bijvoorbeeld een stijgingspercentage van maximaal 14% hebben, in plaats van de 17% die het was. Hierdoor kunnen mensen die niet goed ter been zijn makkelijker de stoep op komen. Verder ontbrak het de rolstoelvriendelijke toiletten aan een beugel aan de binnenkant van de deur. Nu deze en nog een aantal andere adviezen zijn doorgevoerd mocht Batavia Stad officieel het gouden keurmerk in ontvangst nemen.

Aandacht voor toegankelijkheid
Harold Adriaansen, adviseur Beleid en Toegankelijkheid van Ongehinderd: “In Nederland leven 2,5 miljoen mensen met een beperking. Het is aan ons als samenleving dat iedereen gelijk wordt behandeld en dezelfde mogelijkheden heeft in openbare ruimtes. Na stembureaus, gemeenten en gemeentelijke gebouwen, zie je nu ook aandacht voor toegankelijkheid bij winkelgebieden. Met het Gouden Keurmerk voor Batavia Stad hopen we ook andere centra en straten te inspireren om maatregelen te nemen zodat heel Nederland kan genieten van een leuk dagje uit.”

(Bron: Batavia Stad)

Geef een reactie