Baanbrekende studie identificeert neuronen die het lopen na verlamming herstellen

Een nieuwe studie door wetenschappers van .NeuroRestore heeft de specifieke neuronen geïdentificeerd die worden geactiveerd en gehermodelleerd door ruggenmergstimulatie, waardoor deelnemers met dwarslaesie kunnen staan, lopen en hun spieren weer kunnen opbouwen, waardoor hun levenskwaliteit verbetert. Deze ontdekking bij negen deelnemers betekent een fundamentele, wetenschappelijke doorbraak. De studie werd gisteren gepubliceerd in Nature.

Foto via EPFL.

.NeuroRestore is onderzoekspartner van ONWARD, een medisch technologiebedrijf dat innovatieve therapieën ontwikkelt om beweging, onafhankelijkheid en gezondheid te herstellen bij mensen met dwarslaesie.

STIMO-studie
Het meerjarig onderzoeksprogramma, de STIMO-studie, werd gecoördineerd door de twee co-directeuren van .NeuroRestore – Grégoire Courtine, hoogleraar neurowetenschappen aan de EPFL en Chief Scientific Officer van ONWARD, en Jocelyne Bloch, neurochirurg aan het Universitair Ziekenhuis van Lausanne (CHUV). In dat onderzoeksprogramma kregen deelnemers, die verlamd waren ten gevolge van een dwarslaesie, gerichte epidurale elektrische stimulatie van het deel van het ruggenmerg dat de beenbewegingen regelt. Opmerkelijk is dat alle deelnemers hun motorische functie en het vermogen om te lopen terugkregen. Drie deelnemers waren de eersten om gebruik te maken van een innovatieve, door ONWARD ontwikkelde methode die zich specifiek richt op de gebieden van het ruggenmerg die de beweging van het been en de onderrug mogelijk maken. Zo kan de motorische functie sneller en efficiënter herstellen.

Volgens de wetenschappers is het van cruciaal belang precies te begrijpen hoe deze neuronale reorganisatie plaatsvindt om effectievere behandelingen te ontwikkelen en het leven van zoveel mogelijk mensen te verbeteren.

‘Nauwkeurig, herhaalbaar en schaalbaar’
“De gisteren gepubliceerde bevindingen bouwen verder aan onze sterke kennisbasis over ruggenmergstimulatie om mensen met verlamming te helpen. Als gevolg van deze studie en de bijbehorende wetenschappelijke doorbraak hebben ONWARD en haar onderzoekspartners precies geleerd waar de epidurale lead moet worden geplaatst en hoe de stimulatie moet worden geprogrammeerd om het lopen te vergemakkelijken”, aldus Dave Marver, CEO van ONWARD. “Dit belangrijke werk stelt ons in staat een therapie te ontwikkelen voor mensen met een dwarslaesie die nauwkeurig, herhaalbaar en schaalbaar is.”

Meer lezen over revalidatie en medische ontwikkelingen? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: ONWARD)

Geef een reactie