De autowereld is op allerlei vlakken in beweging. Op het gebied van veiligheid, milieu, bpm-regelingen, nieuwe technieken … En dat maakt het werk voor autoaanpassers niet makkelijker. “Wij weten op voorhand soms ook niet precies wat wel en niet kan”, erkent Paul Rijkaart, adviseur bij Bever Autoaanpassingen.  

Paul noemt twee voorbeelden als het op veranderende regelgeving aankomt. Per 2025 vervalt de vrijstelling van de aanschafbelasting (BPM) voor bedrijfswagens. En laat dat soort wagens nou enorm geschikt zijn om aan te passen voor mensen die bijvoorbeeld een elektrische rolstoel gebruiken. Paul: “Voor mensen met een handicap die zo’n busje rijden, is er op dit moment een uitzondering op de regel: zij betalen géén BPM. Het is wel belangrijk dat al bij de dealer wordt aangegeven dat het om een 'uitzondering BPM' gaat. Gelukkig blijft die uitzondering bestaan, maar hoe de procedure wordt om daarvoor in aanmerking te komen, is nog niet duidelijk.” 

Een ander voorbeeld zijn de milieuzones die in steeds meer steden worden ingesteld. Voor dieselauto’s – diezelfde busjes als in het voorbeeld hiervoor dus – betekent het dat ze het centrum niet meer in mogen. “Mensen met een aangepaste auto hebben een ontheffing, zolang ze kunnen aantonen dat hun auto voor meer dan 500 euro is aangepast. Dat geldt tot 2030, maar je koopt een auto niet voor vijf jaar! En is dit geen ontheffing waar anderen misbruik van kunnen gaan maken?” 

Geen antwoord

Het zijn vragen die Paul ook van klanten krijgt. Het antwoord heeft hij niet altijd. “Mensen met een beperking hebben vaak al met veel meer regels en wetten te maken dan iemand zonder handicap. Dan is het fijn als wij het pad van A tot Z kunnen uitstippelen als het op een auto aankomt. Maar dat gaat nu niet, daar moeten we gewoon eerlijk in zijn. Ik adviseer op basis van wat ik nu weet, kan de toekomst niet voorspellen.” 

Zo snel als de techniek verandert, kan de regelgeving al bijna niet bijhouden. “En aangepaste auto’s zijn vaak weer de uitzondering op de regel, dus komen we daarná. Terwijl mobiliteit voor onze doelgroep  ongekend belangrijk is. Iedereen moet dat zíen. Daarom blijven wij met collega-aanpassers in gesprek, delen we onze zorgen met alle partijen die hier invloed op hebben – denk aan het CBR, de RDW en de BOVAG, om er maar een paar te noemen. Gelukkig zien zij ook steeds beter in hoe belangrijk mobiliteit en vrijheid voor onze doelgroep zijn. En dat er dus uitzonderingen op de regels mogelijk moeten blijven.” 

Deze pagina wordt u aangeboden door Bever Autoaanpassingen.

Altijd op de hoogte blijven?