![De rolstoelbasketbalsters zijn al sinds 2017 ongeslagen op grote internationale toernooien.](/cache/8/8/1/8/6/88186b40844b6c42941c13074119724d26480427.webp)
In augustus 2024 brandt in het Stade de France het paralympisch vuur. Met die symbolische handeling worden de Paralympische Spelen officieel geopend. Parijs is ruim anderhalve week het epicentrum van de paratopsport. Dit artikel uit Support Magazine kun je nu gratis online teruglezen!
Tekst: Robin Wubben. Foto’s: Ilse Schaffers
Groot sportevenement
Het op een na grootste sportevenement ter wereld in deelnemersaantal – alleen de Olympische Spelen zijn groter – begint op dinsdag 28 augustus. En op zondag 8 september worden de Paralympische Spelen in Parijs dan weer gesloten. Tegen die tijd zijn er 549 paralympische kampioenen gehuldigd. Drie jaar geleden ging Nederland met 25 gouden, 17 zilveren en 17 bronzen medailles naar huis uit de door corona vooral als stil en leeg herinnerde Japanse hoofdstad Tokio. Parijs wil dat beeld uitvegen, met sportwedstrijden op unieke locaties, voor duizenden supporters. Om maar wat te noemen: dressuur voor de deur van het Château de Versailles, voetbal onder de Eiffeltoren en de triatlon door het centrum langs de Arc de Triomphe.
Benieuwd wie zich al hebben gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Parijs 2024? Dat kun je hier bekijken.
Medailles
Dé grote vraag is natuurlijk: hoeveel medailles gaat Nederland dit keer winnen? Simpel gezegd: een vergelijkbaar aantal met drie jaar geleden is mogelijk. Toen won de ploeg er in totaal 59. Dat kan nu weer, omdat de equipe die Nederland gaat vertegenwoordigen in Parijs, grote gelijkenis vertoont met die van Tokio. Er zijn weinig sporters gestopt, her en der een paar talenten opgekomen, medaillekandidaten zijn nét iets minder gaan presteren, sporters die het toen net niet redden op hun beurt weer iets beter… Met alle plussen en minnen kom je ongeveer op hetzelfde uit. Kanttekening is wel: op dit moment zijn er pas een paar sporters écht zeker van deelname in Parijs. Zij hebben met hun prestaties al voldaan aan de kwali ficatie-eisen die sportkoepel NOC*NSF gesteld heeft (zie kader). Voor alle andere sporters moet het in de komende drie, vier maanden gaan gebeuren. Pas kort voor de start van de Paralympische Spelen zal het volledige Nederlandse team bekend zijn.
Slots
Goed om te weten: er hebben meer Nederlandse sporters voldaan aan de kwalificatielimieten dan er in het kader bij dit verhaal staan, maar dat betekent nog niet dat ze zeker zijn van paralympische deelname. Voor een paar sporten gaat het verder dan voldoen aan limieten. Bij atletiek, wielrennen en zwemmen gaat het ook om slots, startbewijzen dus. In de afgelopen jaren konden sporters met goede prestaties op internationale toernooien dat soort startbewijzen verdienen. Niet voor zichzelf, maar voor het land. En die startbewijzen worden aan het einde van de kwalificatieperiode verdeeld onder de sporters die voldoen aan de kwalificatielimieten. Heeft de bondscoach aan het einde van de kwalificatieperiode mínder startbewijzen dan sporters die aan de limieten voldoen, dan moeten er potentiële paralympiërs thuisblijven. Simpel gezegd: voldoen aan de limieten is niet altijd genoeg. Je moet ook nog een slot toegewezen krijgen. En om het nog moeilijker te maken: bij die drie sporten is het ook nog zo dat er maar drie sporters per land aan eenzelfde onderdeel mogen meedoen. Dat betekent dat van de vier medaillekandidaten op de 100 meter atletiek - Kimberly Alkemade, Marlène van Gansewinkel, Kiki Hendriks en Fleur Jong - er minimaal één thuis moet blijven. Bij de twee andere sporten lijken er niet dit soort problemen te ontstaan
Spannend
Naast voldoen aan limieten kunnen sporters zich ook via ranglijsten kwalificeren: vaak is dat de wereldranglijst, soms is er een aparte kwalificatieranglijst. En wie een blik op de ranglijsten voor de verschillende sporten werpt, ziet dat het voor een paar sporters erop of eronder wordt. Om twee voorbeelden te noemen: rolstoelschermster Iris Tenkink moet op 31 mei in de top 6 staan om zich te kwalificeren. Na een paar mindere toernooien eind vorig jaar staat ze op de twaalfde plaats, al is het gat naar de top 6 klein. Met nog twee wereldbekerwedstrijden te gaan, zal het erom spannen. En dat geldt ook voor judoka Daniël Knegt. De kwalificatieregels zitten ingewikkeld in elkaar, maar een plek in de top 7 is voor hem genoeg. Met zijn huidige achtste plaats moet hij dus nog minimaal één plekje stijgen.
Ja, het is een beetje een technisch verhaal. Maar er moet nog heel wat water door de Seine voor er werkelijk om de medailles gestreden kan worden in Parijs.
Support Magazine is erbij!
Dit artikel verscheen eerder in Support Magazine editie #1 2024. Losse nummers van Support Magazine kun je online bestellen. In het komende nummer van Support Magazine lees je alles over de Paralympische Spelen van dit jaar! Support Magazine is aanwezig en doet uitgebreid verslag. Editie #4 van 2024 verschijnt eind september.