Handicap. Invalide. In de rubriek Woordwaarde vragen we panelleden naar hun gedachten over een specifiek woord. Maar wie zijn die panelleden precies? Een voorstelronde.

Je vindt alle delen van Woordwaarde hier.

Laura Bliek

Laura (26) heeft spinale musculaire atrofie, beter bekend onder de afkorting SMA. Door deze spierziekte kan ze alleen haar duim bewegen. Laura studeerde onlangs op hbo-niveau af als juriste en werkt bij een bureau dat gemeentes adviseert in het sociale domein. Daarnaast is ze kernteamlid bij Wij Staan Op!, een landelijke stichting gerund door jongeren met een beperking. Doel van deze stichting is Nederland toegankelijker en inclusiever te maken. Met enige regelmaat verschijnt Laura in de media om misstanden rondom mensen met een beperking aan te kaarten.

Laura Bliek

Jeanette Chedda

Jeanette (39) is geboren met osteogenesis imperfecta, ook wel bekend als de ‘broze botten-ziekte’. Ze weet op verschillende manieren hoe het voelt om tot een minderheidsgroep te horen. Zo heeft ze niet alleen een beperking, maar is ze ook een queervrouw en een vrouw van kleur. Jeannette is actief als contentmaker, redacteur, spreker en model. Ze spreekt zich niet alleen binnen haar werk bij de Nationale Politie uit over discriminatie en racisme, ze is ook met enige regelmaat bij evenementen en betogingen te zien, zowel in Nederland als daarbuiten.

Jeanette Chedda

Illya Soffer

Illya (56) is sinds 2014 directeur van Ieder(in), de koepelorganisatie van patiëntenverenigingen in Nederland. Regelmatig treedt ze in de media op als woordvoerder van mensen met een beperking of chronische ziekte. Omdat ze bij verschillende politieke tafels aanschuift, heeft ze een actueel beeld van wat er zich op beleidsniveau afspeelt. Als moeder van een jongen met het syndroom van Down ziet ze van dichtbij wat er gebeurt als je niet in een hokje te plaatsen bent.

Illya Soffer

Gerrit van Ark

Gerrit (74) besteedde het grootste deel van zijn werkende leven aan het onderzoeksbeleid voor gezondheid en zorg. Bij de voorlopers van het huidige ZonMW hielp hij wetenschappers bij het aanvragen van subsidie voor medisch onderzoek. Daarna heeft hij onderzoeksprogramma’s opgezet, die nog steeds lopen bij ZonMW en elders. In zijn jeugd lag hij veel in het ziekenhuis met chronische botontstekingen. Tussen zijn 20ste en zijn 50ste kon hij fysiek alles doen wat hij wilde, maar daarna dienden de ongemakken zich weer aan. Het weerhoudt hem er niet van om - gewapend met een kruk en op een wat lager tempo - veel te lopen. 

Gerrit van Ark

 

Altijd op de hoogte blijven?