Laaiend is Thomas Weiand. Laaiend enthousiast, welteverstaan. Over zijn nieuwe elektrische rolstoel, de iBOT, waarvan hij tot nu toe (op moment van eerste publicatie in december 2021, red.) de enige in Nederland is die er eentje bezit.
Tekst: Paul Waayers
Wie zich wat verder verdiept in de iBOT begrijpt steeds meer het grote enthousiasme van Thomas. Dit logistieke fenomeen kan met behulp van balanstechniek vele hindernissen aan. Een trap of stoeprand? Geen punt! Rul zand aan het strand? In de stand ‘outdoor’ ploegt de op dat moment vierwielaangedreven iBOT zich parmantig en, huppekee, door het strand richting zee. En dat zelfs hightech een hoge aaibaarheidsfactor kan hebben, bewijst dit bijzondere stukje techniek eveneens. Thomas’ beperking is de ziekte ALS, een slopende spierziekte. Dat bracht hem in contact met 2KERR, waar hij zijn eerste balansrolstoel kocht. Thomas: “Dat was op de grote Rehacare-beurs in Düsseldorf, waar 2KERR een stand had. Mijn spieren bleven natuurlijk achteruitgaan en op een gegeven moment kon ik geen transfers meer maken of de stuurstang bedienen. Ik moest dus iets anders vinden. En op dit punt was het geluk met mij. In de zomer van dit jaar kwam 2KERR met deze iBOT. Voor mij echt een winnend lot uit de loterij! Deze rolstoel brengt mij echt overal!”
Aanspraak op ooghoogte
En dat laatste ‘echt overal’ dient niet alleen logistiek genomen te worden, maar ook mentaal. De iBOT heeft namelijk een balansstand. Balancerend op de twee achterste wielen brengt die instellingskeuze Thomas in een staande positie, waardoor hij op ooghoogte kan communiceren, in plaats vanuit de ‘diepte’ van een reguliere rolstoel. Thomas: “Als je in een gewone rolstoel (dus laag) zit, praten mensen over je heen naar degene die je duwt. Ze denken dan dat je geestelijk ook iets mankeert. Dat is echt vreselijk. Dan voel je je pas echt gehandicapt. Nu ben ik een gewezen mijnbouwingenieur en was tot mijn beperking directeur van het Europees Octrooibureau. Dus in het hoofd werkt het allemaal nog perfect, hoor. Ook als ik in een ‘lage’ rolstoel zit. Maar als je op ooghoogte communiceert, liggen de kaarten wat dat betreft opeens heel anders. Dan hoor je er weer echt bij. En er is nog iets: zit je in een reguliere rolstoel, dan kijken mensen vaak uit gêne van je weg, want ze vinden je zielig. Met de iBOT komen ze uit nieuwsgierigheid juist naar je toe. Je hebt aanspraak. Ze willen dan ook van alles over de iBOT weten. Het is een beetje vergelijkbaar als je in het park wandelt met een leuke hond. Dan heb je ook snel aanspraak. Dus de iBOT vervoert me niet alleen logistiek, maar ook sociaal.”
Als liefhebber van kunst bezoekt Thomas met enige regelmaat een museum. We zien hem in de balansstand van zijn iBOT op twee wielen langs werken van de oude meesters gaan. Leidt dat niet tot een paniekreactie bij de suppoosten? Want stel nou dat de iBOT vanwege een kleine storing met zijn twee voorste wielen een zeventiende-eeuws kunstwerk met lijst en al van de muur schraapt? Thomas: “Nee joh, ik heb zoveel vertrouwen in die techniek en dat straal ik ook uit. Ik ben er als het ware één mee. Dat voelen ook suppoosten in een museum haarscherp aan.”
Europees dealerschap
2KERR is een bijzonder bedrijf met een hardnekkig geloof in de balanstechniek. En met succes. In de vijf jaar van zijn bestaan heeft het bedrijf van Gerhard Breugem een reputatie opgebouwd als specialist van innovatieve rolstoelen, gebaseerd op die balanstechniek. Zijn grote assortiment balansrolstoelen is sinds kort uitgebreid met die bijzondere telg; de iBOT.
Gerhard: “De iBOT is ontwikkeld door de Amerikaanse uitvinder Dean Kamen. Hij heeft zijn eigen bedrijf DEKA Research en via een dochteronderneming Mobius Mobility zet hij de iBOT op de markt in Amerika. Ik ben hem eigenlijk op het spoor gekomen, omdat hij dit product specifiek heeft ontwikkeld voor mensen met een beperking en het gebruikmaakt van de balanstechniek. Dat sluit naadloos aan op ons motto dat wij de voordelen van de balanstechniek voor mensen met een mobiliteitsbeperking bekendheid willen geven. Door onze opgebouwde knowhow zijn wij voor DEKA de ideale partner om mee samen te werken. Sinds kort hebben wij voor de iBOT dan ook het dealerschap over heel Europa.”
“Kijk, wij zijn heel erg aan het pionieren in de markt om die balanstechniek ook voor mensen met een wat zwaardere mobiliteitsbeperking geaccepteerd te krijgen. En de iBOT is een geweldige uitbreiding van de toepassingsmogelijkheid met balanstechniek. We hebben pas nog een paar evenementjes mee kunnen pikken en dan hoor je van iedereen die de iBOT uitprobeerde, dat het communiceren op ooghoogte zoveel verschil maakt. Dus naast de toegenomen mobiliteit voor wat betreft het nemen van trappen en drempels, of hellingen tot twaalf graden, of het kunnen rijden over de meest uiteenlopende terreinen, is de iBOT ook op het terrein van het sociale leven op dit moment echt dé oplossing.”