Het liefst ga je onbezorgd op reis. Maar je wilt wel dat er goed voor je gezorgd wordt als er medisch iets misgaat. Zonder dat je torenhoge rekeningen krijgt. Daarom vier vragen en antwoorden over de vergoeding van medische zorg in het buitenland.
Stel, ik word ziek in het buitenland. Daardoor heb ik acute medische zorg nodig. Vergoedt mijn zorgverzekering dat?
De basisverzekering heeft werelddekking. Je bent dus overal ter wereld verzekerd voor zorgkosten. Maar die verzekering is helaas niet altijd volledig.
- Reis je naar een land dat de Europese verzekeringskaart (EHIC, zie kader) accepteert? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de reguliere gesubsidieerde zorg in dat land. Je krijgt die zorg dan volgens dezelfde voorwaarden als de burgers van dat land zelf. De rekening gaat rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Je betaalt alleen een eigen risico als dat ook zou gelden voor de burgers van het land zelf.
- Maak je geen gebruik van de EHIC en is de medische zorg in het buitenland duurder dan in Nederland, dan betaal je de meerprijs zelf. In sommige landen (zoals de VS) is de reguliere zorg flink duurder dan bij ons. Andere landen (denk aan Turkije of India) brengen buitenlandse reizigers in nood naar een privékliniek of een internationaal ziekenhuis en niet naar een lokaal, gesubsidieerd ziekenhuis. In beide gevallen betaal je meer dan het Nederlandse tarief. Bovendien geldt het eigen risico niet alleen voor medische behandelingen in Nederland, maar ook in het buitenland.
Het hele artikel lezen? Dat kan in de gratis Support Magazine Online Special Vakantie 2024:
Naar de Online Special Vakantie 2024