Arrow demonstreert semi-autonome raceauto en exoskelet voor coureur met dwarslaesie

Sam Schmidt met de SAM Car en SAM Suit. Foto via Arrow Electronics.

Autocoureur Sam Schmidt, die een dwarslaesie heeft, reed met de Arrow Electronics SAM (Semi-Autonomous Mobility) Car over het iconische, 1,86 kilometer lange heuvelklimparcours van het jaarlijkse motorsportevenement Goodwood Festival of Speed in Engeland. Exclusief voor de eerste keer in Europa demonstreerde Arrow daarnaast het nieuwe SAM Suit exoskelet in het Future Lab van het Festival of Speed. Dat meldt Dutch IT-channel.

Sam Schmidt is eigenaar van IndyCar-team Arrow McLaren SP en voormalig coureur in de Indy Racing League. Hij crashte in 2000 tijdens een oefenronde op de Walt Disney World Speedway in Orlando, waarbij hij ernstig gewond raakte aan zijn ruggenmerg. Om Schmidt te helpen zijn onafhankelijkheid terug te krijgen en ook weer te kunnen rijden, hebben de ingenieurs van Arrow een slim, geconnecteerd voertuig ontwikkeld dat hij veilig en zelfstandig kan besturen met behulp van hoofdbedieningen en spraakopdrachten: de Arrow SAM Car.

– Artikel gaat verder onder de video –

Arrow SAM Car
De Arrow SAM Car is een aangepaste Corvette uit 2020 waarmee Sam in amateurraces heeft gereden, snelheidsrecords heeft gebroken en door openbare straten in verschillende Amerikaanse steden heeft gereden. Hij heeft een speciaal rijbewijs om het experimentele voertuig te besturen. In januari bereikte Schmidt een topsnelheid van 320 kilometer per uur.

Exoskelet
Onlangs heeft Arrow een andere technologie ontworpen om de mobiliteit van Sam Schmidt nog verder te verbeteren: de SAM Suit. Deze samenwerking tussen Arrow en robottechnologie-onderzoekers aan de Vanderbilt University (Nashville, Tennessee), bevordert de huidige exoskelettechnologie met extensies om Schmidts romp en armen te ondersteunen, evenals zijn onderste ledematen. Het SAM Suit maakt deel uit van de technologische benadering die is gebruikt om de Arrow SAM Car te ontwikkelen en laat zien hoe technologie mensen met een handicap vrijheid en keuze kan bieden.

(Bron: Dutch IT-channel)

Geef een reactie