Apple wil speciale emoji voor mensen met handicap

Apple heeft een voorstel ingediend voor een reeks emoji, waaronder een geleidehond, protheses, een oor met gehoorapparaat en mensen in verschillende soorten rolstoelen.

Apple draagt mensen met een handicap of beperking altijd een warm hart toe. In iOS en macOS zitten allerlei toegankelijkheidsfuncties zodat je ook met een slecht gehoor of zicht of een lichamelijke beperking lekker kunt blijven computeren.

Maar het gaat nog niet ver genoeg: emoji tonen alleen mensen zonder handicap en daar wil het bedrijf iets aan doen. Ze hebben bij het Unicode Consortium vandaag een reeks nieuwe plaatjes ingediend. “Apple verzoekt om emoji toe te voegen die beter individuen met een handicap representeren.” De huidige emoji volstaan niet.

Startpunt
Apple haast zich te zeggen dat het geen uitputtende lijst met handicaps is. Er zullen dus nog steeds mensen zijn die hun beperking niet terugzien op een van de emoji. Voor Apple is het vooral een startpunt. In samenwerking met het American Council of the Blind, de Cerebral Palsy Foundation en de National Association of the Deaf zijn er een aantal plaatjes uitgekozen.

Zo vind je bijvoorbeeld een geleidehond met een tuig, voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ook zie je personen met een blindenstok en personen in twee verschillende rolstoelen. Uiteraard wil Apple dat ze in meerdere huidskleuren en in beide geslachten te gebruiken zijn, zoals de afgelopen tijd steeds het geval is.

Hindernissen
Het oor met gehoortoestel levert nog wel wat problemen op. In kleinere formaten is niet goed te zien wat voor voorwerp het is. Hier kan misschien door het Unicode Consortium nog een oplossing voor bedacht worden. Er zijn ook twee plaatjes van een man en een vrouw die naar hun wang wijzen. Dit zijn geen Italianen die het eten lekker vonden, maar ze staan voor het dovensymbool in de Amerikaanse gebarentaal.

Wil je je spierballen laten zien maar heb je geen arm(en), dan kan het ook met deze prothese. Apple gaat helemaal los als het om honden gaat, want naast de geleidehond met een tuigje staat er ook een epilepsiehond in het voorstel. Omdat deze hond voor een heel andere doelgroep is bedoeld wil Apple graag een apart plaatje. Het probleem is alleen dat deze hond erg lijkt op de andere, maar volgens Apple is dit op te lossen door in de naam duidelijk te maken om welke handicap het gaat.

Beslissing
Het Unicode Technical Committee heeft volgende maand een vergadering op het hoofdkantoor van Adobe. Daar zullen deze nieuwe emoji mogelijk op de shortlist worden gezet voor Emoji 12.0, een versie die in de eerste helft van 2019 wordt verwacht.

(Bron: iCulture)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *