Om gelijkgestemde leden (ondernemers) van ANVR de mogelijkheid te bieden bijeen te komen, faciliteert de brancheorganisatie zogenoemde platformoverleggen. Zo is ook het platform Aangepaste Vakanties ontstaan met zeven deelnemers: Buitengewoon Reizen, Dock C Cruisepartners, Flow Reizen, Stichting Het Buitenhof, Stichting Dolfijn Vakanties, Stichting Wielewaal, Nationale Vereniging De Zonnebloem.

​"Met het ANVR platform Aangepaste Vakanties hebben we de ambitie – naast het bieden van de mogelijkheid tot intervisie – in lobby op te komen voor de belangen van de aangesloten reisondernemingen en in het verlengde daarvan onze reizigers, daar waar het gerelateerd is aan de (on-)mogelijkheid gebruik te maken van reisdiensten", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Bij andere ANVR-platforms vormen de vertegenwoordigers van het platform niet alleen een representatief deel van het ledenbestand van de ANVR, maar ook van de sector als geheel. Dat eerste is het geval bij het platform Aangepaste Vakanties, het tweede nu nog niet helemaal".

Eén platform voor alle reisondernemingen in aangepaste vakanties

"Om een meer representatief deel van de reisondernemingen te vormen hebben we daarom aansluiting gezocht bij leden van de NBAV en VVKR met een specialisatie in aangepaste vakanties. Dat heeft geresulteerd in een eerste bijeenkomst op 29 juni jl. die plaats heeft gevonden op het terrein van het Bio Vakantieoord in Arnhem", vertelt Ingeborg Jansen van stichting Buitenhof, voorzitter van het ANVR-platform. "Doelstelling van deze eerste bijeenkomst was, naast uitwisseling van kennis en ervaring, de leden middels een presentatie van een ervaringsdeskundige te informeren over digitale toegankelijkheid en de Europese toegankelijkheidswet".

Aan de slag met toegankelijke websites

"Sinds 2019 geldt er een wettelijke verplichting voor overheids- en semi-overheidsinstellingen om drempelvrije toegang te bieden tot hun websites. Daar zijn die standaarden voor die vastgelegd zijn in webrichtlijnen (WCAG). De webrichtlijnen zijn dus nu al verplicht voor de overheid, maar let op: vanaf 2025 gaat de European Accessibility Act (Europese toegankelijkheidswet) formeel in. Dat houdt in dat vanaf 2025 deze wet voor veel online-aanbieders van reisdiensten ook de norm gaat worden", voegt Radstake toe. "Als aanbieders van aangepaste vakanties bestaat er een intrinsieke motivatie om websites toegankelijk te maken, maar voor elke organisatie is het nu al van belang om met de toegankelijkheid van je website aan de slag te gaan. Zie bijvoorbeeld www.accessibility.nl hoe je dat kan doen."

Alles lezen over aangepaste vakanties? Word via onderstaande knop voordelig abonnee van Support Magazine!

(Bron: ANVR)

Altijd op de hoogte blijven?