‘Android krijgt optie om smartphone te bedienen met gezichtsuitdrukkingen’

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels.

Android krijgt wellicht een optie in de instellingencategorie Toegankelijkheid om de interface te bedienen met enkel gezichtsuitdrukkingen. Zo kunnen gebruikers acties koppelen aan bijvoorbeeld een glimlach of het optrekken van de wenkbrauwen. Dat meldt elektronica- en technologiewebsite Tweakers.

De opties zitten in de bèta van Toegankelijkheidstools, ontdekte XDA-Developers. De opties lijken bedoeld voor mensen die moeite hebben met normale bediening van een touchscreen en komen in aanvulling op andere bedieningsmethodes, zoals stemcommando’s. In tegenstelling tot stemcommando’s werken de nieuwe opties zonder te spreken, iets dat in openbare gelegenheden bijvoorbeeld van pas kan komen.

Expressies en acties
De optie om de frontcamera te gebruiken staat bij de opties om via USB of bluetooth een accessoire aan te sluiten om bediening van het touchscreen over te nemen. Er zijn in totaal zes gezichtsexpressies en veertien acties om uit te kiezen. Per expressie is in te stellen hoe gevoelig de software reageert.

Nog niet openbaar
XDA kreeg de opties aan de praat in Android 11 en Android 12. In de nieuwste versie licht een pixel op bovenin het scherm ter indicatie dat de frontcamera in gebruik is. De optie is niet bedoeld voor algemeen gebruik. Het effect van de functie op de accuduur is onduidelijk. Google heeft de functie nog niet openbaar aangekondigd.

Opties voor gezichtsuitdrukkingen:

Expressies Acties
Mond openen Selecteren / Home
Glimlachen Volgende / Terug
Wenkbrauwen optrekken Vorige / Notificaties
Naar links kijken Lang indrukken / Quick Settings
Naar rechts kijken Scroll naar voren / Overzicht
Omhoog kijken Scroll terug / Gezichtsherkenningfunctie

(Bron: Tweakers)

Geef een reactie