Amsterdams sportgebouw vernoemd naar Bibian Mentel

Het Sportgebouw Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost is woensdag vernoemd naar Bibian Mentel. De drievoudig paralympisch kampioen snowboarden overleed precies twee jaar geleden aan de gevolgen van kanker. De naam van het complex wordt nog voor de zomer officieel aangepast naar Sportgebouw Bibian Mentel. Dat meldt Het Parool.

Archiefbeeld Bibian Mentel. Foto via Flickr/Republic of Korea

Naast haar uitzonderlijke sportprestaties wordt Mentel geëerd om het opzetten van de Mentelity Foundation. De stichting helpt kinderen en jongvolwassenen met een beperking weer aan het sporten te krijgen.

Samen sporten
“Mooi om vandaag op de sterfdag van Bibian de vernoeming bekend te mogen maken,” sprak Edwin Spee, weduwnaar van Bibian Mentel en de directeur van Mentelity Foundation. “In haar naam leeft de stichting voort en zetten we ons in voor gelijke kansen voor iedereen met een lichamelijke uitdaging, waarbij we denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Meedoen is belangrijker dan winnen, het gaat bij sporten ook vooral om samen genieten en samen spelen. Wij zijn heel blij met deze vernoeming in Amsterdam op een plek waar volop samen gesport wordt. Het zou Bibian trots hebben gemaakt.”

‘Vereerd’
Ook Sofyan Mbarki, wethouder Sport en Bewegen, was bij de benoeming aanwezig: “Wij zijn vereerd om Sportgebouw Zeeburgereiland te kunnen vernoemen naar Bibian Mentel. Zij was een topsporter met tal van mooie overwinningen, waaronder Paralympisch goud. Maar daarnaast was Bibian Mentel ook als mens een bron van kracht en inspiratie voor velen. Mooi om juist in de Sportheldenbuurt deze belangrijke sportvrouw te kunnen eren.”

Meer lezen over paralympische sporters en gehandicaptensport? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: Parool)

Geef een reactie