‘Als nummer 1 zoek ik mijn eigen weg’

Foto door Mathilde Dusol

Ze won vorig jaar achttien rolstoeltennistoernooien. Tien in het enkelspel, acht in het dubbelspel. En dan tellen we de World Team Cup, die ze met het Nederlandse team won, nog niet eens mee. Ze speelde 47 wedstrijden, waarvan ze er slechts vier verloor. Ze won zes grandslamtitels, eerlijk verdeeld over enkel- en dubbelspel. En sinds juni staat ze onafgebroken én inmiddels met ruime voorsprong aan kop van de wereldranglijst.

Laat deze cijfers even op je inwerken. En bedenk dan dat Diede de Groot pas 22 jaar is. Met gevoel voor understatement blikt De Groot terug op haar 2018: “Ik kan niet anders zeggen dan dat het heel succesvol was.” Tegelijkertijd geeft ze aan dat het een druk en drukvol jaar was. Omdat de Dikke Van Dale geen definitie geeft van drukvol, legt ze uit: “Er kwam heel veel op me af. De druk lag volledig bij mij. Ik ben natuurlijk niet nieuw in het rolstoeltenniswereldje, maar heel veel dingen heb ik vorig jaar voor het eerst meegemaakt. Ik won voor het eerst de Australian Open, ik werd nummer 1 na Roland Garros, terwijl ik dat toernooi níet won, ik verdedigde voor het eerst een grandslamtitel op Wimbledon, won voor het eerst de US Open, verdedigde voor het eerst mijn wereldtitel tijdens de Masters. Het jaar daarvoor was alles wat ik presteerde goed, lag er nog niet echt druk op. Nu werd er ineens van alles van me verwacht.”

Gedachten
Misschien wel het moeilijkste toernooi van het jaar voor De Groot was Wimbledon. Daar was ze voor het eerst grandslamtitelverdediger. “Het voelde weer nieuw,” legt ze uit. “En ik was heel zenuwachtig. Dan kun je gaan denken: vorig jaar heb ik hier gewonnen, dus moet ik toch minimaal de eerste ronde doorkomen. Of: ik heb mijn tegenstandster vorig jaar verslagen, dus moet dat nu weer. Allemaal gedachten die je helemaal niet gaan helpen. Ze waren nieuw voor me. Wat ik toen geleerd heb, is dat alle gedachten die niet over het spel, over het tennis, of over die dag gaan, me alleen maar in de weg zitten.”

Meer lezen van het interview met Diede de Groot? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe februari-editie van Support Magazine, die je ontvangt wanneer je een abonnement neemt.

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *