De toeristische regio Alpbachtal in het Oostenrijkse Tirol laat zien dat vrijheid voor iedereen niet alleen een kwestie is van toegankelijkheid, maar ook van houding. "Het gaat om het creëren van een inclusieve ervaring waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt", zegt Markus Kofler, algemeen directeur van Alpbachtal Tourismus.

Het pittoreske Alpbachtal is goed op weg een pionier te worden op het gebied van inclusie en toegankelijkheid in het toerisme. Door middel van talrijke initiatieven en aanbiedingen wordt ernaar gestreefd de beste voorwaarden te creëren voor een 'barrièrevrije' vakantie-ervaring in de toeristische regio. En dat begint al bij de website, waarop alle informatie over toegankelijke vakanties overzichtelijk gebundeld is.

Aankomst en accommodatie

Als je met de trein naar Alpbachtal wil, dan arriveer je in Brixlegg waar de stationsfaciliteiten zijn aangepast, net als de streekbussen. Om er absoluut zeker van te zijn dat er een rolstoeltoegankelijke bus beschikbaar is, kunnen gasten hun reis vooraf aanmelden bij de ÖBB-klantenservice op +43 (0)5 1717. Er zijn verschillende accommodaties die zijn ontworpen voor mensen met een beperking.

Barrierefreier-Bewegungspark-am-Reintalersee-in-Kramsach-8_Alpbachtal-Tourismus_shootandstyle.com_Kramsach Het toegankelijke 'beweegpark'. Foto via Alpbachtal Tourismus

Activiteiten

Alpbachtal heeft een groot aanbod aan toegankelijke paden. Zo is het wandelpad langs de Reintalersee al enige tijd rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is er het inclusieve 'beweegpark' waarin diverse fitness- en sportoefeningen kunnen worden beoefend. Ook voor kinderen met een beperking is er een ruimte gecreëerd, waar ze veel afwisseling kunnen vinden, van speeltoestellen tot het parcours voor rolstoelen.

Barrierefreier-Bewegungspark-am-Reintalersee-in-Kramsach-4_Alpbachtal-Tourismus_shootandstyle.com_Kramsach Speeltoestellen en parcours voor kinderen. Foto via Alpbachtal Tourismus

Skiën

Een bijzonder hoogtepunt is het monoskiën in de winter. Een unieke kans om het plezier van skiën in de Alpen te ervaren. Dankzij toegewijde en opgeleide skileraren, zoals Sepp Margreiter uit Alpbach, is dit een ongelooflijk gave ervaring.

(Bron: Tirol)

Altijd op de hoogte blijven?