Afleiding stoort twee derde van assistentiehonden bij uitvoeren taak

Deelneemster wordt afgeleid tijdens concentratiespel door praten. Foto via KNGF.

Dagelijks ervaren bazen van assistentiehonden dat hun hond wordt afgeleid door voorbijgangers die goedbedoeld, maar ongevraagd aaien, tegen het dier praten, hun (loslopende) huishond laten kennismaken of de geleidehond zelfs iets lekkers toestoppen. Dit blijkt uit onderzoek dat Ditmeijers Research uitvoerde in opdracht van KNGF Geleidehonden.

Een derde van alle gebruikers van een assistentiehond (voornamelijk blindengeleidehonden) ervaart dagelijks afleiding van hun hond terwijl deze in tuig loopt en dus aan het werk is. Nog eens een derde ervaart dit wekelijks. KNGF Geleidehonden is daarom met een bewustwordingscampagne gestart om mensen duidelijk te maken dat een hond niet afgeleid mag worden als hij zijn baas begeleidt.

Soorten afleidingen
In veruit de meeste gevallen wordt de hond afgeleid met aaien (92%), gevolgd door contact met andere honden (88%) en praten en voeren (85%). In de helft van de gevallen gaan de hondenbazen in gesprek met de afleider. De helft reageert begripvol, zo’n 20% reageert verbaasd en zelfs geïrriteerd.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat met name de volwassenen en ouderen vaker worden genoemd als afleiders dan kinderen en jongeren. In 88% van de gevallen dat een (loslopende) huishond de assistentiehond in functie begroet, is deze laatste afgeleid. Uit het onderzoek blijkt dat baasjes van de loslopende honden meestal niet ingrijpen of zichzelf kenbaar maken.

Peter van der Heijden, hoofd afdeling Training & Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden: “Natuurlijk loopt een enkele geleidehond stoïcijns door, maar voorbijgangers zijn echt volhardend in hun poging de aandacht van de hond te vragen en dan wordt het moeilijk. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Het blijft een hond, geen robot.”

Bewustwordingsactie
Om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van het afleiden van een geleidehond, is KNGF Geleidehonden de straat op gegaan met een bibberspiraal in de vorm van een hond. Passanten werd gevraagd deel te nemen aan het concentratiespel. Echter; niets is wat het lijkt. Terwijl zij in opperste concentratie probeerden de spiraal te voltooien zonder de zoemer af te laten gaan, werden zij afgeleid door een acteur die hen aanraakte, riep, eten aanbood of knuffelde. Van der Heijden: “Een video van de ludieke actie wordt online verspreid. Zo hopen we een nog groter publiek bewust te laten worden dat je met een waarschijnlijk goedbedoelde, kleine handeling de geleidehond en zijn baas in een lastig parket kunt brengen.”

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *