Activist Jan Troost overleden

16 mei 2023 - Redactie Support Magazine

'Activist tot in de kist' Jan Troost is in zijn woonplaats Wijchen overleden. Hij was ruim vijftig jaar het boegbeeld van de beweging voor rechten van mensen met een handicap en baarde regelmatig opzien met zijn acties. Jan Troost had slokdarmkanker en kans op genezing zat er niet meer in.

Omdat zijn lichaam steeds verder achteruitging en het voeden via een sonde niet meer ging, koos hij vandaag (dinsdag) voor euthanasie. Jan Troost werd 65 jaar.

Eerste actie

Jan zat in een rolstoel door osteogenesis imperfecta (brozebottenziekte). Hij was net 14 toen hij voor de eerste keer actievoerde voor gelijke toegang voor mensen met een handicap. Hij begon met kleine acties in Nijmegen, verwierf landelijke bekendheid door te eisen dat mensen in een rolstoel aan de Nijmeegse Vierdaagse mee mochten doen en werd daarna landelijk voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad. Jan troost was vijf jaar lang toegankelijkheidsdeskundige van het tv-programma Dorpshuis van het Jaar.

Tweede Kamer

Vorige week sprak hij, ondanks het feit dat hij doodziek was, nog politici in de Tweede Kamer toe. Die zijn onder de indruk van zijn manier van actie voeren. "Hij kwam echt op voor zijn achterban, maar altijd met respect, niet gericht op één politieke partij, maar altijd daarboven", zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

'Gevaarlijkste'

"Actievoerders als Jan Troost zijn de gevaarlijkste", zei burgemeester Bruls van Nijmegen vorige maand bij het afscheidsfeest dat Jan Troost bij leven hield. "Want hij is niet alleen een rasechte actievoerder, maar ook een diplomaat. En die krijgen dingen gedaan. Hij heeft de basis gelegd voor wat nu de norm is: dat mensen met een handicap overal aan mee moeten kunnen doen."

Jan Troost kreeg inderdaad dingen voor elkaar. Een mijlpaal voor hem was dat Nederland in 2016 het VN-verdrag Handicap erkent. Later zegt hij daarover: "Ik had er heel veel van verwacht, maar in Nederland gaat alles langzaam. Heel langzaam. Er moet nog zó veel gebeuren."

Documentaire

Hij blijft desondanks optimistisch. "Anders kan ik net zo goed in de kist gaan liggen", zegt hij in oktober tijdens opnames voor de documentaire over de vijftig jaar durende strijd voor gelijkheid. Achteraf bleek hij toen al kanker te hebben. En ruim een half jaar later, op 65-jarige leeftijd, ligt hij in de kist.

Support Magazine condoleert de nabestaanden van Jan, onder wie zijn vrouw Paula, dochter Jeske en zoon Ivar, en wenst hen veel sterkte.

(Bron: Omroep Gelderland)

Altijd op de hoogte blijven?