Bij de Amsterdamse Stopera werd afgelopen dinsdag actiegevoerd voor toegankelijker openbaar vervoer in de stad voor mensen met een beperking. "Ik ben afhankelijk, maar er is zo veel niet goed geregeld." Dat meldt het Parool.

"Help ons mee aan een beter OV! Help ons mee aan een beter OV!" Deze leus roept een groepje op het plein voor de Stopera. De demonstratie, georganiseerd door twee beleidsmedewerkers van de organisatie Cliëntenbelang Amsterdam, Eric Groot Kormelink en Petra Huidink, pleit voor beter en vooral toegankelijker OV voor mensen met een beperking.

Op het plein demonstreren zo’n dertig mensen. Op hun spandoeken staan kreten als 'Zonder goed OV kan ik niet meer mee’ en 'Je kan ons niet verkopen dat we nog verder moeten lopen'.

"Je hebt als iemand met een beperking gewoon geen andere keuze dan het OV," zegt Groot Kormelink. "Je kunt niet even op de fiets springen. Je bent afhankelijk van het OV, maar er is gewoon heel veel niet goed geregeld."

Kapotte liften

Groot Komelink zit in een rolstoel en ondervindt veel hinder bij het gebruiken van het OV. "Er zijn ontzettend veel mechanische fouten. De liften zijn bijvoorbeeld heel vaak kapot, of de oprijplank doet het niet. Je moet eigenlijk elke ochtend kijken of alles het wel doet, voor je weggaat."

Ook de veiligheid in het OV is een probleem. Huidink: "De halte bij mijn werk heeft bijvoorbeeld geen reliëflijnen. Dan moet je elke keer gokken waar de halte begint en ophoudt. Of je moet ’s avonds heel lang wachten op een bus, omdat ze niet vaak komen. Dat is gewoon onveilig."

Weinig hulp

Slechts 27 procent van de haltes in Amsterdam zijn toegankelijk voor mensen met een beperking, schreef wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) in maart aan de gemeenteraad. Met de geplande bezuinigingen wordt deze situatie niet beter, vrezen de aanwezigen.

"Het personeelstekort helpt ook niet mee. Er zijn weinig mensen die je kunnen helpen. Als je dan een oprijplank aanvraagt, staan ze er de helft van de tijd niet," zegt Ellen Haan. De demonstrant zit in een scootmobiel en heeft ook veel last van de problemen in het OV.

Naast haar zit Zia Resink, ook in een scootmobiel. "Ik heb heel optimistisch een dalkaart van de NS aangevraagd, maar dat kon ik wel vergeten. Als er geen goede hellingbaan is, kom je bijvoorbeeld de trein al niet in. Ik heb mijn dalkaart dit jaar twee keer gebruikt."

Isolatie

Cliëntenbelang Amsterdam heeft al contact met de gemeente, maar dat levert volgens de organisatoren van de actie vooralsnog weinig op. "Het lijkt wel alsof het OV alleen nog maar gemaakt is voor forenzen en toeristen, niet meer voor ons," aldus Groot Kormelink. “Zo word je uitgesloten van je werk en je sociale leven. Je raakt echt geïsoleerd."

(Bron: Parool)

Altijd op de hoogte blijven?