80 procent van 'toegankelijke' stembureaus zijn niet toegankelijk

27 september 2023 - Redactie Support Magazine

Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, zijn dat eigenlijk niet. Ze voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen, blijkt uit een steekproef door het maatschappelijke bureau Ongehinderd.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge gaat in gesprek met gemeenten, hoewel de problemen niet zomaar verholpen zijn, benadrukt hij in een Kamerbrief. De scholen, gymzalen, gemeente- en buurthuizen waarin stembureaus vaak worden gevestigd kunnen vaak moeilijk snel worden aangepast.

Slechter dan vorige keer

De steekproef werd gedaan bij stembureaus voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in het voorjaar. Gemeenten scoorden slechter dan het jaar ervoor. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 voldeed 63 procent niet aan de eisen, in maart van dit jaar ging het om 79 procent.

Gemeenten tevreden over zichzelf

Opmerkelijk is dat de gemeenten zichzelf na een eigen steekproef een stuk positiever beoordelen: slechts 3 procent van de toegankelijke stembureaus zou niet aan de criteria voldoen. "Hieruit blijkt dat gemeenten hun stemlokalen niet beoordelen conform de methodiek en toegankelijkheidscriteria van het ministerie", concludeert Ongehinderd.

Dit terwijl diezelfde criteria volgens Ongehinderd nog te beperkt zijn. Ze richten zich vooral op toegankelijkheid voor mensen met een motorische handicap, er wordt te weinig gekeken naar eisen voor mensen met een zintuiglijke handicap.

(Bron: Binnenlands Bestuur)

Altijd op de hoogte blijven?