7 Tips: Voel je fijner met je hulpmiddel

28 augustus 2024
Foto: Mathilde Dusol

Heb jij hulpmiddelen nodig in het dagelijks leven? Of het nu gaat om een rolstoel, krukken, een aangepast bed of iets anders, het is belangrijk dat je je er vertrouwd mee voelt. Hoe zorg je dat je met trots door het leven gaat met je hulpmiddel?

Tekst: Lauri Giepmans

1 Personaliseren

Een hulpmiddel kan als een lelijke inbreuk op je leven voelen. Door je hulpmiddel te personaliseren, wordt het een verlengde van jezelf en je stijl. Krijg je een nieuwe rolstoel? Dan mag je meestal de kleur en vorm mee uitkiezen. Daarnaast zijn er ook allerlei spaakbeschermers voor de wielen en hoezen voor de hoepels. Rollators, krukken en douchestoelen heb je ook in hippe kleuren. Wandelstokken zijn er in honderden vormen en maten, waardoor je er eentje uit kunt kiezen die leuk bij jouw outfits staat. En je hebt watervaste stickers die je op hulpmiddelen kan plakken om je persoonlijke stijl over te brengen: bloemen, pride flags, je favoriete voetbalteam of dieren; het kan een leuk project zijn om je hulpmiddel te pimpen. Zoek maar eens naar ‘pimp my mobility aid’ op social media.

2 Je bent niet alleen 

Als je een hulpmiddel gaat gebruiken, kan het voelen alsof je de enige op de wereld bent die dit meemaakt. Het kan dan helpen om mensen die ook hulpmiddelen gebruiken op te zoeken. Dat kan via fysieke lotgenotengroepen, maar ook op social media. Zoek maar eens op de hashtag #wheelchairfashion, #coolwalkingsticks of #feedingtube. Je komt dan mensen tegen die er supercool uitzien met hun hulpmiddel. Vaker mensen voorbij zien komen zoals jij, kan helpen bij het accepteren van je eigen hulpmiddel, omdat je hersenen het als ‘normaler’ gaan zien. Misschien doe je via die accounts ook gelijk weer wat inspiratie op voor het personaliseren van je eigen hulpmiddel.  

3 (On)afhankelijk  

Probeer de gedachte ‘Ik ben afhankelijk van mijn hulpmiddel’ om te buigen naar ‘Ik ben onafhankelijker dankzij mijn hulpmiddel’. We kunnen niet altijd hetzelfde als mensen zonder beperking, maar dat komt niet door het hulpmiddel. Dat komt meestal door je beperking of ziekte. Omdat hulpmiddelen vaak een fysieke manifestatie van je beperking zijn, zien we ze als de boeman. Hoe zou het zijn als je de hulpmiddelen neutraler of zelfs positief ziet? Ze zijn simpelweg een hulp voor onafhankelijkheid.  

4 Geïnternaliseerd validisme  

We leven in een samenleving waarin mensen zonder beperking de boventoon voeren en waarin mensen met een beperking op veel plekken gediscrimineerd en gestigmatiseerd worden (validisme). Sommige mensen internaliseren die gedachten en gaan dit ook over zichzelf geloven. Het kan helpen om meer informatie op te zoeken over geïnternaliseerd validisme om zo je eigen negatieve gedachten over je hulpmiddelen beter te begrijpen, zodat je je zelfvertrouwen weer op kan gaan bouwen. 

5 Kennis opdoen

Kennis geeft zelfvertrouwen. Dat gaat zeker ook op bij het gebruik van hulpmiddelen. Hoe beter je met je hulpmiddelen overweg kan, hoe meer ze als je maatje gaan voelen. Sommige gemeentes bieden cursussen en trainingen aan, maar ook op andere plekken kan je kennis opdoen over je hulpmiddel. Op YouTube staan honderden video’s waarin mensen laten zien hoe zij omgaan met hun hulpmiddel en welke handige trucjes er zijn om het gebruik makkelijker te maken. Verder geven organisaties als het Wheelchair Skills Team trainingen zodat je zo zelfstandig en veilig mogelijk met je rolstoel door het leven kan.   

6 Snelle comeback   

Zelfs met al deze tips om meer zelfvertrouwen te krijgen met je hulpmiddel, zullen er misschien af en toe mensen zijn die vervelende opmerkingen of grappig-bedoelde-maar-niet-zo-grappige-grapjes maken. Het kan in die situaties helpen om een lijstje met sterke antwoorden klaar te hebben zodat je gelijk grenzen kan stellen en jij je nog steeds sterk voelt wanneer dit gebeurt.

7 Therapie 

Soms zit de schaamte of neerslachtigheid rond hulpmiddelen dieper dan wat je met deze tips kunt oplossen. In zo’n situatie is het een goed idee om in gesprek te gaan met een psycholoog of therapeut. Zij zijn erin gespecialiseerd om jou te ondersteunen bij dit soort problemen.

 

Dit artikel komt uit Support Magazine editie 5 van 2023.

 

Altijd op de hoogte blijven?