257 mensen met handicap reageerden op vacature voor astronaut

Afbeelding van WikiImages via Pixabay

22589 mensen uit heel Europa hebben gesolliciteerd op de vacature voor astronaut die ruimtevaartorganisatie ESA eind maart openstelde. Bijna een kwart daarvan is vrouw. Ook reageerden er 257 mensen met een handicap. 998 Nederlanders stuurden hun cv naar ESA.

Het was voor het eerst in elf jaar tijd dat belangstellenden zich konden aanmelden om astronaut te worden. De ESA riep in de wervingscampagne nadrukkelijk vrouwen op om zich aan te melden omdat de ruimtevaartorganisatie de genderdiversiteit wil vergroten. Ook wil de Europese organisatie onderzoeken of mensen met een lichamelijke beperking astronaut kunnen worden.

De kandidaten moeten een masterdiploma hebben in een exact vak, vloeiend Engels spreken en mogen niet ouder zijn dan 50 jaar.

Meer belangstelling
De laatste keer dat de ruimtevaartorganisatie open sollicitaties hield, was in 2009. Toen reageerden er 8413 belangstellenden; ruim 7000 mannen en een kleine 1300 vrouwen. Uiteindelijk werden er zes mensen aangenomen. Daar zat geen Nederlandse kandidaat bij.

“Het aantal sollicitanten is indrukwekkend”, zegt Josef Aschbacher, directeur van ESA. “Het is voor de kandidaten ook belangrijk om te beseffen hoe groot de concurrentie is en wat hun kansen zijn.”

‘Nieuw tijdperk’
Het Europese agentschap wil 25 astronauten opleiden om “samen te werken met bestaande astronauten, nu Europa een nieuw tijdperk van ruimteverkenning ingaat”. Slechts enkelen van hen zullen een vast contract krijgen, de rest vormt een reserve.

Op zijn vroegst in 2025 willen de ESA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bemande maanreizen gaan uitvoeren en mogelijk ook reizen naar Mars.

Nederlanders
Tot nu toe zijn drie Nederlanders de ruimte in geweest: Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels in 1985 en André Kuipers in 2002 en 2011. Of er nog een vierde Nederlander aan dat rijtje kan worden toegevoegd, wordt eind volgend jaar duidelijk, nadat de kandidaten een grondige selectieprocedure hebben doorlopen.

(Bron: NOS)

Geef een reactie