1,7 miljard euro aan pgb's onzeker of foutief

25 januari 2019 - Redactie Support Magazine

Nog altijd zijn er veel onzekerheden en worden er fouten gemaakt met persoonsgebonden budgetten (pgb). Daar is 1,7 miljard euro mee gemoeid. Daarom hebben accountants geen goedkeurende verklaring kunnen afgeven aan de betrokken regionale zorgkantoren. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport Uitvoering Wet Langdurige Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa constateert dat de zorgkantoren zich inspannen om misbruik en oneigenlijk gebruik van pgb's in de langdurige zorg te signaleren en bestrijden. Het overgrote deel van de zorguitgaven, zo'n 19,8 miljard euro, is dan ook rechtmatig. Bovendien wordt de onzekerheid rondom de pgb's veroorzaakt door landelijke problematiek die deels buiten de invloedssfeer van de zorgkantoren ligt, met name bij uitkeringsinstantie SVB.

Toch verwacht de NZa dat de zorgkantoren een rol blijven spelen bij de oplossing van de problemen. In de ontwikkeling en in gebruik name van het portaal PGB 2.0 ziet de Zorgautoriteit hiervoor kansen. Overigens is het nieuwe pgb-portaal vooralsnog in een testfase en concludeerde het Bureau ICT-toetsing (BIT) in november 2018 dat het geldverslindende PGB 2.0 nog aan alle kanten rammelde.

Extra aandacht naar toezicht

Verder heeft de NZa in 2017 en 2018 verschillende signalen gekregen dat bepaalde uitvoeringsprocessen bij zorgkantoren niet goed verlopen. "Het gaat bijvoorbeeld om de aanlevering van de gegevens van een (nieuwe) cliënt door zorgkantoren aan het CAK. Op basis van die gegevens stelt het CAK de eigen bijdrage vast en int die bij de cliënt. Dit liep niet goed en dit heeft tot gevolg gehad dat de betreffende cliënten stapelfacturen kregen."

Volgens de zorgwaakhond werken de zorgkantoren aan een oplossingen. Echter, "deze en andere signalen zijn voor ons reden om in 2019 extra aandacht te geven in ons toezicht aan de interne beheersing bij zorgkantoren", zo is in de rapportage te lezen.

Ontoereikende zorg

Tot slot ziet de NZa nog te veel gevallen waarbij ontoereikende zorg wordt geleverd. "De kwetsbare Wlz-doelgroep moet hiertegen worden beschermd", stelt de NZa. Hierin ziet de Zorgautoriteit ook een rol voor zichzelf weggelegd. "Wij zetten ons actief in voor een goed werkend pgb-systeem, waarmee onder andere de budgethouder en het zorgkantoor zijn taken en verantwoordelijkheden op een juiste wijze kunnen uitvoeren. Wij pakken onze rol in de 'agenda pgb' van VWS, in samenwerking met onze ketenpartijen. Bovendien ontplooit de NZa haar toezichtactiviteiten verder op de professionele pgb-zorgaanbieders."

Lees het volledige artikel op de website van Skipr.

(Bron: Skipr)

Altijd op de hoogte blijven?