147 Belgische gebouwen gecontroleerd op toegankelijkheid, geen enkele geslaagd

Foto door Marcus Aurelius via Pexels

In België is het slecht gesteld met de aandacht voor toegankelijke nieuwe gebouwen. Dat blijkt uit een evaluatierapport van expertisecentrum Inter. Bij wijze van steekproef hielden ze 147 gebouwen van vergunningsaanvraag tot realisatie onder de loep en stelden vast dat niet één voldoet aan de wetgeving.

Wendy Metten, de algemeen directeur van het expertisecentrum, ziet verschillende redenen waarom de verordening, die een basistoegankelijkheid oplegt in openbare gebouwen en andere gebouwen waar veel mensen komen, niet toegepast wordt. “Mensen vrezen nog altijd dat aandacht voor toegankelijkheid bakken geld kost. Dat hoeft echt niet zo te zijn. Bovendien is de wetgeving nog altijd niet voldoende bekend bij architecten en ambtenaren. En toegankelijkheid is als een examen waarvan je op voorhand weet dat je slaagt. Er is niemand die achteraf komt kijken of alles in orde is.”

Bonus voor iedereen
Metten mag in het Vlaams Parlement haar rapport toelichten. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyden (Open VLD) werkt al langer rond de problematiek en onderschrijft haar mening dat er meer aan bewustwording gedaan moet worden. “Goede toegankelijkheid is een bonus voor iedereen”, zegt hij. “Bijvoorbeeld vrouwen met hakken varen daar ook wel bij.” Hij pleit ervoor om toegankelijkheid op te nemen in de antidiscriminatiewetgeving.

Bekijk hier het eindrapport ‘Evaluatieonderzoek Vlaamse Toegankelijkheidsverordening’.

(Bron: Nieuwsblad)

Geef een reactie