Fietsonderzoek: aankoppelhandbike favoriet

30 maart 2018 - Redactie Support Magazine

Fietsen is in Nederland een populaire bezigheid. Met gemiddeld 1,3 fiets per inwoner is Nederland het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. In totaal fietsen 'we' jaarlijks 15,5 miljard kilometer. Maar hoe zit het als je een fysieke beperking hebt? We vroegen het aan het vaste lezerspanel van Support Magazine. Voornaamste uitkomst: de helft van de respondenten fietst en de aankoppelbare handbike is veruit favoriet. Een artikel vol gebruikerservaringen en aanschaftips.

Onderzoek onder het vaste lezerspanel van Support Magazine laat niet alleen zien dat de helft van de lezers fietst, maar ook dat er door de fietsers duchtig op los wordt getrapt. Of zo u wilt, gezoefd, want veel fietsen (vooral de aankoppelhandbikes) zijn elektrisch aangedreven. De meeste respondenten leggen per jaar een afstand af van zo'n 500 à 1000 kilometer. Niet gek, als je in aanmerking neemt dat de gemiddelde Nederlander zo'n 1000 kilometer per jaar fietst en dat er aan dit onderzoek alleen mensen met een lichamelijke beperking meededen.

Zo’n tachtig procent van de reageerders-met-fiets zegt hun stalen ros vooral te gebruiken voor het maken van toertochten. Maar ook in het dagelijks leven wordt de fiets veelvuldig gepakt. Bij het boodschappen doen, om mee op bezoek te gaan, of gewoon als handig vervoermiddel naar en van het werk. Of school. Of waar je ook maar heen wilt.

'Zon op je toet, wind om de kop'

Eigenlijk de leukste vraag die aan het lezerspanel werd voorgelegd, gaat over het effect dat fietsen heeft op lichaam en geest van de gebruiker. De antwoorden blijken verrassend vaak overeen te komen. Buiten bezig zijn, wind in de haren, je hoofd leegmaken en het vergroten van de conditie, daar komen de meeste reacties zo'n beetje op neer. Maar vooral het gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid worden erg vaak genoemd. Een jonge vrouw met een driewiel-ligfiets formuleert het aldus: "Het is heerlijk om mijn hele lijf te gebruiken, om actief bezig te zijn (anders zit ik in een elektrische rolstoel), ik merk dat ik veel dieper ademhaal dus meer zuurstof in hoofd en lijf, ik word er vrolijk van."

Een andere vrouw, met een aankoppelhandbike, vertelt: "Mijn hoofd wordt leeg, ik word rustiger, ik heb altijd graag gesport en gefietst en heb ook veel beweegdrang. Maar mijn lijf kan veel actieve sporten niet aan. Door de elektrische ondersteuning van mijn handbike beweeg ik wel, maar ik lever geen kracht. Als ik weer een tochtje heb gemaakt, heb ik veel voldoening; een trots gevoel."

Wil je meer te weten komen over resultaten van het lezersonderzoek en persoonlijke fietsverhalen? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe april-editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook.

Altijd op de hoogte blijven?